top of page

Önskar du också att medier hade mer positiva nyheter i flödet?

För en månad sedan fick jag idén att lyfta fram ”dagens positiva nyhet”*, med fyra rikstäckande nättidningar (DN, SVD, AB och Expressen) som bas. Bakgrunden till idén är att eftersom mediernas flöden styrs av vad besökarna klickar på och spenderar tid på har vi alla möjligheter att påverka hur nyhetsflödena ser ut. Och genom att inspirera till mer klick och läsning av positiva nyheter skulle vi kunna få nyhetsflödena att bli åtminstone lite gladare än de är just nu.


Till att börja med ska jag vara ärlig med att jag fram till detta projekt inte har stört mig på att ”det bara skrivs om skit och elände”. Däremot vet jag inte hur många gånger jag har hört vänner och bekanta uttrycka just detta. Många har gått så långt att de slutat läsa nyheter för att det får dem att må så dåligt.


Så när jag gick in för min uppgift var det min övertygelse om att jag skulle kunna få svårt att välja ut vilken av alla positiva nyheter som skulle få etiketten ”dagens positiva nyhet”.


Tjena…


Inte en av de senaste 31 dagarna har jag lagt mindre än 30 minuter på att hitta ens en (1) positiv nyhet!!! De flesta dagar har det tagit mellan 45 - 60 minuter och vid ett flertal tillfällen har jag tagit hjälp av Jessica Collin för att jag kört fast.


Inte i min vildaste fantasi kunde jag tro att det skulle vara så illa som det är. För det här är illa! -Det vi gör mycket av blir vi bra på och det vi ”matar hjärnan med” kommer den att fokusera på. Så när nyheternas normativ är att lyfta fram det negativa, farliga, läskiga, sorgliga osv - blir våra hjärnor bättre på att uppmärksamma just detta.

Inte konstigt att den psykiska ohälsan stadigt ökar…


Det finns dessutom ytterligare en detalj i sammanhanget som gör detta ännu knepigare


Hjärnans viktigaste uppgift är överlevnad. Detta har som följd att våra hjärnor är programmerade att alltid i första hand scanna av eventuella faror. Det är därför vi reagerar på ljud, rörelser, lukter, smaker och sensoriska impulser.

Det är också därför det är så viktigt för oss att känna samhörighet/tillhörighet, för att ”bli utstött ur flocken” är för hjärnan detsamma som att vi inte kommer att överleva - men just det här med grupptillhörighet sparar vi till ett annat nyhetsbrev.


Tufft läge för oss vad gäller positiva nyhetsflöden med andra ord - men vi har makten helt och hållet i våra egna händer! Med en mening skulle det gå att säga att ”Det handlar om att vända på den negativa spiralen genom att göra tvärtom.”


Tre konkreta tips på vad du kan göra:

  1. Var medveten om ditt val av vilka nyheter du läser. Säkerställ att du inte fastnar/fängslas av sådant som styrs av din hjärnas huvuduppgift och av algoritmer.

  2. Om du brukar dela/skicka nyheter till någon - se till att minst varannan sådan är en positiv nyhet.

  3. Börja och sluta dagen med att gå igenom det positiva. Ett mycket bra sätt är att skriva dagbok i vilken du exempelvis alltid skriver ned 3 saker du är tacksam för. Det är empiriskt bevisat att denna rutin har som effekt att vi mår bättre och tänker mer positivt.


I dagsläget har jag inte satt något slutdatum på projektet "dagens positiva nyhet", utan fortsätter oförtrutet tillsvidare. Jag har valt att göra det på mitt privata Facebook-konto, med vetskapen att spridningen är begränsad. Skulle det vara någon som gillar idén blir ingen gladare än jag om denne gör samma sak. Kanske kan vi tillsammans täcka in fler nyhetsmedier och kanske kan vi tillsammans påverka nyhetsflödena till att bli åtminstone lite mer positiva!


*För att kvala in som positiv nyhet finns det några enkla ramar. Det ska vara en positiv nyhet oavsett värderingar och politisk läggning.

Senaste inlägg

Visa alla

Hur hittar man sitt why?

Ibland får jag frågan: ”Hur hittar man sitt why?” Sitt varför, eller sin mening. Personligen tror jag att om det ska bli äkta behöver varje person hitta svaret på den frågan själv. För att ditt why sk

Comments


Image of Daniel Collin

Hej,
här skriver jag.

Jag har alltid tyckt om att skriva och har i över 20 år gjort det i reklambranschen med perspektivet att all kommunikation sker på mottagarens villkor. På den här bloggen skriver jag om människan, primärt med utgångspunkt i hjärnan och vårt mentala välmående. Hoppas det kan inspirera och väcka tankar som kan få dig att må bättre!

Arkiv

Tags

Inga taggar än.
bottom of page