top of page

Hur prioriterar du dig själv i höst?

Med att prioritera dig själv menar jag inte unna dig själv.


Inte att du har en eventuell weekendresa inbokad, ett fancy restaurangbesök eller sover ut på söndagmorgnarna.


Jag menar det som gör att du orkar hålla humör, tankar och känslor i form även om dagarna krymper, elpriset ökar och arbetsuppgifterna liksom aldrig verkar ta slut.


Och för all del alla ni som utöver jobb och världsläget jagar som skållade troll för att hinna hämta och lämna på dagis, skolor, träningar.


Hörde jag Vab?


Om du har kontroll på vardagen, på det stora hela mår bra och känner att du hinner med dig själv kan du sluta läsa här.


Lutar du mer åt känslan att det går i ett + om är det något du inte har tid med så är det att prioritera dig själv – känner typ: ”skämtar han?!” – tänkte jag försöka komma med ett par tips.


Till att börja med är det bara att konstatera att det finns perioder i livet då tiden inte räcker till för att konstant orka vara på topp i alla roller vi har.


Den perfekta föräldern, partnern, tränaren, föräldrarådsrepresentanten, kreatören, skribenten, chefen, medarbetaren, kollegan, säljaren, rådgivaren, projektledaren, styrelseledamoten, träningskompisen, medresenären, kunden, uppdragsgivaren, chauffören, kocken, diskaren, städaren, grannen…


Är du i en sådan fas: -Sänk kraven på dig själv!


Gör en prioritering över dina roller, ta bort några om du kan (mentalt alltså), och fundera därefter på vad en rimlig nivå inom respektive roll är för dig just nu.


Du kanske kan komma överens med din partner om att ni inte måste vara på en konstant 10:a, men inte heller under en 6:a, att du behöver vara en 10:a som kreatör men kanske kan tillåta dig att vara en 7:a som kollega och så vidare.


Det är egentligen inte så noga med vad du sätter för siffror, utan handlar om att vara lite snäll mot dig själv.


Ge dig lite space. Det är okej att bara vara okej ibland.


Är du egentligen inte i en sådan fas men ändå på något sätt lyckas med att konstant känna att allt annat än du själv har förtur?


-Tänk om!


Oavsett hur hårt stål du är gjord av kommer du att rosta om du inte bryr dig om att underhålla dig.


I tillägg kan ett tankesätt vara – om det är jobbet som uppslukar dig – att du ju måste ha något roligt att göra imorgon också, så gör inte slut på allt idag.


Om du drivs av perfektion och ett samvete som säger att du inte få lämna något till morgondagen kan jag berätta en hemlis: det kommer aldrig att ta slut på saker att göra.


Oavsett hur mycket du hinner med ena dagen kommer det att finnas ännu mer att göra nästa dag för den som vill.


-Att prioritera dig själv handlar om att hitta återhämtning i vardagen.


Det kan exempelvis röra sig om hur du förhåller dig till saker.


Om du kan omvandla ”måsten” till ”vill” har du vunnit massor.


Om du kan omvandla den stressiga stunden vid vardagsspisen till en möjlighet att (samtidigt) lyssna på favoritpodden/boken/musiken kommer din puls att gå ned och humöret upp. = Återhämtning.


Om du kan känna att träningen du håller med kidsens fotbollslag inte är ytterligare en aktivitet som tar av din egentid utan en stund att få vara med ditt barn och dennes vänner kan detta bli som terapi istället för dränage. = Återhämtning.


Låter det klämcheckt? För enkelt?


Kanske är det så.


På samma sätt som att det egentligen inte är svårt att komma i fysisk form. Det handlar ju bara om att äta och dricka nyttigt och att träna regelbundet.


Det är med att prioritera sig själv som det är med riktigt bra idéer: det är det enkla som är det svåra.


Senaste inlägg

Visa alla

Så kan du träna hjärnan i hängmattan i sommar!

I detta vårt sista blogginlägg innan sommarledigheten vill vi bjuda på några insikter och tips på hur du kan använda sommaren till att uppdatera din mentala programvara. Det går nämligen att göra oavs

Comments


Image of Daniel Collin

Hej,
här skriver jag.

Jag har alltid tyckt om att skriva och har i över 20 år gjort det i reklambranschen med perspektivet att all kommunikation sker på mottagarens villkor. På den här bloggen skriver jag om människan, primärt med utgångspunkt i hjärnan och vårt mentala välmående. Hoppas det kan inspirera och väcka tankar som kan få dig att må bättre!

Arkiv

Tags

Inga taggar än.
bottom of page