top of page

Kopiera mästare!

En lista över elitidrottares viktigaste parametrar när det kommer till mental styrka innefattar följande:

  • Självförtroende

  • Motivation

  • Uppmärksamhet och koncentration

  • Kontroll av stress och negativa tankar

  • Attitydutveckling

Samtliga dessa varierar över tid, men för de med ambitionen att bli så bra de kan finns det en sak som är avgörande: De jobbar lika systematiskt med sin mentala styrka som med all annan träning.


-Läs nu om texten ovan men byt ut ”elitidrottare” mot ”högpresterare”.

Håll med om att det stämmer lika bra. Det vill säga att vad det handlar om är vilken ambition, målsättning och drivkraft en person har snarare än vad dess sysselsättning är.


Betyder det att alla måste vara elitidrottare eller högpresterare för att vara bra? Naturligtvis inte! Att vara mentalt stark är lika betydelsefullt oavsett om du strävar efter att bli bäst, ständig utveckling eller att må bra.


När det gäller näringslivet är ett vanligt uttryck att ”det förekommer väldigt lite träning - för det är match hela tiden”. Skarpt läge i kundbemötande, hantering av medarbetare, formuleringar av strategier, kalkyler, uppföljningar och… ja allt vad tänkas kan. Dessa situationer ska vi kunna hantera på bästa sätt, helst alltid med samma höga kvalitet - vilket förutsätter att vi kan hantera vår koncentration, stressnivå, motivation, självförtroende och så vidare.


Det vill säga precis vad elitidrottarna tränar på.

I arbetslivet är denna träning (med få undantag) helt upp till individen att ansvara för, såväl innehållsmässigt som tidsmässigt. I de fall någon faktiskt tränar för att bli bättre i jobbet sker det oftast utanför arbetstid.


Konstigt nog.


Och onödigt, eftersom det finns utmärkta verktyg och metoder som skulle stärka såväl individer som team avseende hur de presterar och hur de mår - vilket borde ligga i varje arbetsgivares intresse.


För att avsluta med ett par tips till dig som känner att det finns ett värde i att ditt självförtroende, motivation, uppmärksamhets- och koncentrationsförmåga, stress, negativa tankar och attityd är bra rekommenderar vi:

  1. Att du reflekterar och skriver ned saker som påverkar just dig inom dessa områden. Gör en lista med plus- respektive minusfaktorer, för att skapa dig en tydlig överblick över vad som stärker respektive minskar varje komponent för dig.

  2. Fundera på hur du kan minska kraften i dina minus och öka den i dina plus. Skriv ned detta.

  3. Börja träna! Börja göra det du skrivit på punkten innan och notera eventuella förändringar.


Under hösten har vi arbetat fram ett helt nytt utvecklingsprogram för ledningsgrupper, chefsgrupper och säljteam som vill arbeta långsiktigt med att öka såväl prestation som mående: Mental Performance Program. -Låter det intressant - hör av dig så sätter vi upp ett möte och berättar mer!

Senaste inlägg

Visa alla

Hur hittar man sitt why?

Ibland får jag frågan: ”Hur hittar man sitt why?” Sitt varför, eller sin mening. Personligen tror jag att om det ska bli äkta behöver varje person hitta svaret på den frågan själv. För att ditt why sk

FOPO: Fear Of People's opinons

Har det hänt att du uppfattat en blick eller en min från någon som fått dig att känna att den personen har en uppfattning om dig som inte är positiv? Känner du igen dig i att du ibland ger andras uppf

コメント


Image of Daniel Collin

Hej,
här skriver jag.

Jag har alltid tyckt om att skriva och har i över 20 år gjort det i reklambranschen med perspektivet att all kommunikation sker på mottagarens villkor. På den här bloggen skriver jag om människan, primärt med utgångspunkt i hjärnan och vårt mentala välmående. Hoppas det kan inspirera och väcka tankar som kan få dig att må bättre!

Arkiv

Tags

Inga taggar än.
bottom of page