Så kan du träna hjärnan i hängmattan i sommar!
I detta vårt sista blogginlägg innan sommarledigheten vill vi bjuda på några insikter och tips på hur du kan använda sommaren till att uppdatera din mentala programvara. Det går nämligen att göra oavsett om du kommer att tillbringa sommaren på en strand, i stan, på landet, aktivt eller göra så lite som möjligt. Det enda som krävs är att du är lite nyfiken - på dig själv.
_________________________________________
Studier visar att vi tänker i genomsnitt cirka sjuttiotusen tankar per dag, varav minst 95% är tankar vi har tänkt förut. Det innebär att vi tänker mer än en tanke per sekund när vi är vakna. Att snudd på alla dessa (95%) styrs av vårt omedvetna eller undermedvetna gör det logiskt att dra liknelsen till att vi har som vår egen programvara som styr oss.
Mental träning handlar om att ta befälet över den där automatiken och på ett metodiskt sätt uppdatera programvaran till att fungera på ett sätt som hjälper oss.
När vi börjar skolan har vi i genomsnitt ett ordförråd på cirka 8000–10 000 ord (variationen i storleken på ordförrådet är stor). Därefter lär vi oss ett par-tre tusen ord om året (dvs 6-9 nya ord om dagen). En del forskare menar att det krävs 40 000–50 000 ord för att förstå innehållet i en dagstidning på djupet.
Hur är ordförrådet i ditt självprat?
Det har du troligen inte tänkt så mycket på, men det kan vara värt att reflektera över om du vill uppdatera din programvara - och det går ju alldeles utmärkt att göra även när du tar igen dig, exempelvis i hängmattan.
Första steget blir då att du börjar tänka på hur du tänker, vilket det finns ett ord för: Metakognition. Tipset är att du börjar med att under en dag - eller en vecka - vara uppmärksam på vad du tänker och vad som triggade just de tankarna. Backa tillbaka i tanketråden ibland och sortera ut vad som fick dig att tänka som du gjorde.
Reflektera också över hur språket i ditt självprat är i olika situationer. Är det samma eller olika när du pratar om dig själv som när du pratar om andra. Är det uppmuntrande, kärleksfullt, humoristiskt, irriterat, arrogant osv?
Skriv ned vad du tänker
Är du som de allra flesta så ägnar du fler minuter per dag åt din mobil än du egentligen vill. Så varför inte byta ut några minuters mobilumgänge varje dag till att skriva dagbok?
När du skriver engagerar du flera delar av din hjärna. Den vänstra hjärnhalvan, som styr det logiska tänkandet, är sysselsatt med uppgiften att skriva själv, medan den högra hjärnhalvan som är förknippad med kreativitet och intuition, ges frihet att utforska och uttrycka känslor.
Skriver du för hand aktiverar du även de delar av hjärnan som har med finmotorik att göra. En väldigt bra sak att skriva om dagligen är sådant du är tacksam för. Det finns många studier som visar på positiva effekter hos de som skriver tacksamhetdagbok, såsom exempelvis ökad känsla av lycka, minskad stress, ökad självmedvetenhet och självkänsla.
Buggfixar och nya features
När du har fått koll på hur dina tankar vandrar och vilka olika typer av tonarter de har (mest dur eller mest moll?) är nästa steg att fundera på om det är något som helt enkelt inte är bra och om det är något nytt du vill börja med.
När du identifierat det du vill ändra på kommer du per automatik att bli medveten så fort den tanken (buggen) dyker upp och börja styra bort från den tanken. Att komma på något nytt du vill börja med handlar om att sätta ord på något du vill ska hända.
Ju mer detaljerat du beskriver det för dig själv desto bättre. Här är ett starkt tips att du använder block och penna när du formulerar dig, eftersom det visat sig att hjärnan tar till sig informationen bättre när vi skriver för hand.
Sammanfattat i tre tips till sommaren blir det alltså såhär:
Metakognition - tänk på vad och hur du tänker. Gör det under en dag, eller en vecka. Ganska snart kommer du göra det utan någon som helst ansträngning och därmed har du lagt den nödvändiga grunden i att få koll på dina tankar - nämligen att du är medveten om hur du tänker.
Skriv vad du tänker. Lite kort dagboksskrivande varje dag är bättre än mycket vid enstaka tillfälle. Att skriva med penna aktiverar andra (och fler) delar i hjärnan än att skriva på tangenter. Om du vill ge dig själv lite extra skjuts i uppdateringen av din programvara passar du även på att berika ditt språk. Istället för att bara skriva att något var "bra" - försök komma på så många nyanser som möjligt för det som var bra. Var det värmande, vackert, upplyftande? Doftade det på något speciellt sätt? Grep det tag i dig på ett mjukt, hårt, omfamnande sätt? Ju mer nyansrikt desto bättre.
Buggfix och nya features - identifiera automatik som inte fungerar som du vill och addera sådant du saknar. Tankar som handlar om hur dålig någon annan eller du själv är leder aldrig till något positivt. Tänk att du ska bygga uppåt och inte gräva nedåt. Konstruktiv istället för destruktiv.
Nu tar vi en månads ledigt från bloggen och återkommer med vårt nästa inlägg i augusti. Vi kommer dock inte att kunna hålla oss ifrån att göra sporadiska inlägg på LinkedIn, så om du inte kan få nog av oss 😂 hittar du oss till och från där.
- Glad sommar önskar Jessica Collin och Daniel Collin - Hjärntränaren på Coach My Brain!
Senaste inlägg
Visa allaFör en månad sedan fick jag idén att lyfta fram ”dagens positiva nyhet”*, med fyra rikstäckande nättidningar (DN, SVD, AB och Expressen)...
Det här blogginlägget är en reflekterande text baserad på personlig erfarenhet av ledarskap i en bransch som flera år i rad toppat listan...
Under en föreläsning om mental träning för ett antal elitidrottare på Bosön - Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum ställde en av...
Comments