top of page

Behöver vi återerövra vår hjärna?

För många år sedan upplevde jag vid ett tillfälle känslan av att vara i flow konstant under nästan två veckor och jag har längtat tillbaka till den känslan fler gånger än jag kan räkna.


Har du varit i flow någon gång?


Då håller du med mig om att det är en fantastisk känsla.


Som att vara i en bubbla, eller en dröm, där en timme kan kännas som en minut.


Jag vet precis vad som gjorde att jag hamnade i flow och det stämmer helt överens med hur vetenskapen beskriver det vanligaste sättet att göra det.


Nämligen när balansen mellan utmaning och färdighet är optimal. Det vill säga vi gör något vi verkligen behöver anstränga oss för att klara av men vi vet att vi kan klara av det.


Vi utmanar oss själva rejält, samtidigt som vi inte har ett uns tvivel om att vi kommer att klara av utmaningen.


Det i sin tur leder till att vår självmedvetenhet försvinner och närvaron i ögonblicket är total.


Alltså: vi är så absorberade av uppgiften att vi blir ett med den.


Lägga pussel. Spela tv-spel. Måla. Spela ett instrument. Utöva en idrott. Fiska. Läsa en bok. Gå utanför komfortzonen, men i en trygg kontext.


-Jag har äntligen insett varför jag tycker att det har blivit svårare och svårare att hamna i flow annat än relativt korta stunder och undrar om du håller med?


Såhär:


I notisernas tidevarv har vi blivit så vana vid att bli avbrutna att vi nästan glömt bort hur det är att helt uppslukas av något en längre stund än några minuter.


Vi är så drillade i att bli avbrutna att om vi mot förmodan inte skulle bli det av något yttre stimuli så avbryter vi oss själva i tanken. Eller genom att handen lever sitt eget liv och tar tag i mobilen och börjar scrolla på den...


Det här tror jag är riktigt dåligt för våra hjärnor.


De behöver få absorberas av något under lite längre stunder mellan varven.


Så att lägga undan mobilen då och då handlar inte primärt om att för mycket skärmtittande försämrar vår syn.


Det handlar om att återerövra förmågan att låta oss absorberas av något.


Eller kanske rentav att återerövra hjärnan.


-Håller du med?

Senaste inlägg

Visa alla

Under mina mest intensiva år som VD på den stora mediebyrån var jag always-on. Jag såg förvisso i princip alltid till att åka hem till familjen när den normala arbetstiden var slut, men jag var sämre

Image of Daniel Collin

Hej,
här skriver jag.

Jag har alltid tyckt om att skriva och har i över 20 år gjort det i reklambranschen med perspektivet att all kommunikation sker på mottagarens villkor. På den här bloggen skriver jag om människan, primärt med utgångspunkt i hjärnan och vårt mentala välmående. Hoppas det kan inspirera och väcka tankar som kan få dig att må bättre!

Arkiv

Tags

Inga taggar än.
bottom of page