top of page

Mental styrka som en olympier?

Uppdaterat: 30 okt. 2022

"Saken är den att det faktiskt är fullt möjligt att även i arbetslivet träna upp sin mentala förmåga till att vara lika stark som den är för en olympier."


Såhär i OS-tider är mental styrka extra mycket i fokus för många. Inte minst för våra journalister som vill belysa, beskriva och berätta om våra fantastiska svenska stjärnor Sara Hector, Nils van der Poel, Frida Karlsson, Maja Dahlqvist, Jonna Sunding med flera. Det som är lite extra inspirerande i just detta OS är att så många av dem så öppet delat med sig dels av hur de jobbat med mental träning och dels hur de har mått mentalt.


Även om du inte är elitidrottare har du säkert erfarenhet av situationer då du haft hjälp av att vara mentalt stark. Och kanske också motsatsen - känt dig mentalt svag, eller slutkörd. Utanför elitidrotten är det nog ungefär så vi tänker på ”det mentala”. Antingen är vi starka eller svaga - och med inställning, viljekraft, envishet, sisu eller grit känner en del av oss att vi kan påverka vårt psyke inför specifika situationer då det behövs. Som att ställa oss upp och prata inför andra (topp 3 på listan över vad människor räds mest), behålla lugn och fokus när det bränner till och blir alldeles för mycket att göra på jobbet, eller kanske blir utskälld av en kund, kollega eller chef.


Saken är den att det faktiskt är fullt möjligt att även i arbetslivet träna upp sin mentala förmåga till att vara lika stark som den är för en olympier. Det handlar inte inställning, viljekraft, envishet osv. Det handlar om träning. Och till skillnad från den fysiska träningen är den mentala träningen något som vi faktiskt skulle kunna göra på exakt samma nivå som elitidrottarna. Vi skulle faktiskt till och med kunna göra den ännu bättre.


Det är med mental styrka som det är med bollkänsla, musikalitet, språköra, känsla för siffror eller vad du vill där vi gärna använder ordet ”talang” om en person som är extra bra på något. Vi kan absolut vara begåvade med en talang, men för att bli riktigt bra krävs träning. Att det sedan är så att talanger i vissa fall tränar mer för att de tycker att det är så roligt understryker bara att det är just träningen som är det som tar dem hela vägen till toppen. Likaså att det finns någon som Sara Hector som säger att ”jag var inte bra på någonting. Jag är en ren träningsprodukt”. Det handlar om träning.


Även om det idag är många som vill göra anspråk på begreppet mental träning eller mental coaching och andra varianter på uttryck – finns det ett en ursprunglig metod från vilket begreppet kommer. Den utvecklades redan på 60-talet av Lars-Eric Uneståhl och den täcker in processer, förhållningssätt och metoder som finns inom mindfulness, KBT, positiv psykologi, NLP, bildsråk med mera.


Det finns två delar i mental träning: 1. Lösa problem och att jobba med personlig utveckling och sedan gå vidare. 2. Att förbereda sig för framtiden, antingen för en specifik situation eller för att i ett större perspektiv påverka sin egen framtid.


Och det fantastiska är att alla kan träna upp sin mentala förmåga. Det enda det kräver är vilja och att avsätta lite tid att investera i sig själv.

Senaste inlägg

Visa alla

Hur hittar man sitt why?

Ibland får jag frågan: ”Hur hittar man sitt why?” Sitt varför, eller sin mening. Personligen tror jag att om det ska bli äkta behöver varje person hitta svaret på den frågan själv. För att ditt why sk

FOPO: Fear Of People's opinons

Har det hänt att du uppfattat en blick eller en min från någon som fått dig att känna att den personen har en uppfattning om dig som inte är positiv? Känner du igen dig i att du ibland ger andras uppf

Comments


Image of Daniel Collin

Hej,
här skriver jag.

Jag har alltid tyckt om att skriva och har i över 20 år gjort det i reklambranschen med perspektivet att all kommunikation sker på mottagarens villkor. På den här bloggen skriver jag om människan, primärt med utgångspunkt i hjärnan och vårt mentala välmående. Hoppas det kan inspirera och väcka tankar som kan få dig att må bättre!

Arkiv

Tags

Inga taggar än.
bottom of page