top of page

När känslan av att ha uppnått ett mål du kämpat för landar i… tomhet.

Under en föreläsning om mental träning för ett antal elitidrottare på Bosön - Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum ställde en av deltagarna frågan: ”Varför blir jag inte alltid glad när jag har uppnått ett tufft mål? Ibland känner jag mig bara tom och ibland till och med ledsen?”


- En högst relevant fråga som säkerligen känns igen av många, även oss som inte är elitidrottare. Därför handlar detta inlägg om just detta.


Låt oss gå rakt på det här med att sätta mål:


Poängen med mål är att det är genom vår föreställning om framtiden som handlandet idag får mening. Det betyder att om målet försvinner blir våra handlingar meningslösa.

Utan framtid blir nuet meningslöst.


Så, vill en dålig chef vara riktigt elak är en sak denne kan göra: att beröva en medarbetare hennes mål, för det gör att vad hon gör blir meningslöst. Samma sak med tränaren som släcker barnets dröm genom att säga att de aldrig kommer att nå sina mål.


Att göra upp mål för framtiden gör att jag kan fokusera på nuet - utan att tänka för mycket på varför.

När vi känner oss tomma eller ledsna trots att vi har uppnått ett stort mål kan det bero på flera faktorer, som exempelvis:


  • Att målet i sig har varit en stor drivkraft och när det väl uppnås infinner sig en känsla av tomhet eftersom det som tidigare motiverade oss nu är borta.

  • Att det kan vara svårt att hantera förväntningar och press som kan uppstå efter att ha nått målet.

  • Att känslan beror på att målet inte levde upp till ens förväntningar.

  • Att man inte har tydliga mål att sträva mot efteråt.

  • Att målet borde ha varit ett mindre delmål på vägen mot det stora målet.


Oavsett anledning är det viktigt att reflektera över sina känslor och kanske omvärdera mål och prioriteringar för att hitta ny mening och motivation när den tryter.


Exemplen på personer som efter att ha uppnått ett högt uppsatt mål, eller avslutat en framgångsrik karriär, tappar motivationen är många.


Men det finns också många exempel på personer som fortsätter vara motiverade trots att de har uppnått mer än många ens kunnat drömma om - och en skillnad dessa emellan är hur långt bort slutmålet är.


Om slutmålet både är långt bort och samtidigt starkt motiverande blir det nästan som att delmålen uppenbarar sig av sig själva på vägen.


Ingemar Stenmark vann 86 världscupstävlingar under sin skidkarriär och förklarar att han lyckades fortsätta vara motiverad under så lång tid som bäst i världen bland annat med att hans mål var att genomföra ”det perfekta åket”.


Detta gjorde att även när han vann fanns det alltid något han kände att han hade kunnat göra lite bättre. Självklart fanns segrarna med som delmål, men utan perspektivet ”det perfekta åket” hade Ingemar högst troligen tappat motivationen betydligt tidigare.


Egentligen är mening, eller ”why” också ett mål - bara uttryckt på ett annat sätt. Eller rättare sagt med en längre horisont. Ingvar Kamprads mission om ”en bättre vardag för de många människorna” handlade inte om att sälja så mycket möbler som möjligt. Samtidigt som varje såld möbel blev ett steg närmare slutmålet.


Vi avslutar med tre konkreta tips om känslan av tomhet infinner sig efter att du uppnått ett mål:


  1. Finns det något högre mål bortom det du just uppnått, som gör att du kan se det som ett delmål på vägen?

  2. Om inte - vad var din drivkraft till att du satte upp detta mål?

  3. Är ditt mående, eller rent av din identitet, kopplad till resultatet av din prestation? Isåfall behöver du jobba på din självkänsla.


Vi coachar individer och team, föreläser och håller workshops med målet att inspirera, engagera och motivera människor till att använda hjärnans potential för att må och prestera bättre.


-Hör av dig om du vill ha vår hjälp eller vill veta mer!


Är du VD, HR-chef eller chef för ett team och vill skaffa en konkurrensdel genom att stärka era individers mentala förmågor i ledningsgruppen, chefsgruppen eller i ditt team? 

-Då har vi ett ledarprogram specifikt utvecklat för er. 


Hör av dig så berättar vi mer. 📞

Senaste inlägg

Visa alla

Hur hittar man sitt why?

Ibland får jag frågan: ”Hur hittar man sitt why?” Sitt varför, eller sin mening. Personligen tror jag att om det ska bli äkta behöver varje person hitta svaret på den frågan själv. För att ditt why sk

FOPO: Fear Of People's opinons

Har det hänt att du uppfattat en blick eller en min från någon som fått dig att känna att den personen har en uppfattning om dig som inte är positiv? Känner du igen dig i att du ibland ger andras uppf

Image of Daniel Collin

Hej,
här skriver jag.

Jag har alltid tyckt om att skriva och har i över 20 år gjort det i reklambranschen med perspektivet att all kommunikation sker på mottagarens villkor. På den här bloggen skriver jag om människan, primärt med utgångspunkt i hjärnan och vårt mentala välmående. Hoppas det kan inspirera och väcka tankar som kan få dig att må bättre!

Arkiv

Tags

Inga taggar än.
bottom of page